Wednesday, July 17, 2013

SUPERFRENDS

Nama yang diberi menggambarkan ikatan persahabatan yang kuat dan erat. Mungkin itulah apa yang cuba disampaikan oleh ahli-ahli kumpulan kecil ini apabila mereka gigih mencari persahabatan dan ikatan itu tidak dibiarkan begitu sahaja sebaliknya terus dikemaskan dari masa ke masa. Mereka adalah kumpulan yang terdiri dari pasangan suami isteri dan juga sahabat baik. Kak Kusyi, Abg Zul dan Kak Kham. 

Nabi SAW bersabda yang maksudnya : 
"Muslim ( orang Islam ) adalah saudara bagi orang Islam lainnya, dia tidak menganiayanya dan tidak pula menyerahkannya kepada musuhnya (tidak juga meninggalkannya tanpa pertolongan), barangsiapa menolong saudaranya untuk memenuhi hajatnya, maka Allah bersamanya dalam memenuhi hajatnya, dan barangsiapa melapangkan suatu kesusahan dari seorang muslim, maka Allah akan melapangkan baginya suatu kesusahan dari kesusahan di hari kiamat, dan barangsiapa menutupi (aib) seorang muslim, maka Allah menutupi aibnya di hari kiamat."
(Hadis Riwayat Muslim).


Kami mula mengenali mereka pada tanggal 13 Ogos 2011 sempena lawatan pertama mereka ke Teratak Rahmat. Lawatan yang membawa barang-barang persiapan raya untuk anak-anak di sini. Anak-anak di sini amat terhibur dengan lawatan mereka yang mesra dan menyenangkan. Hubungan ini berlanjutan hingga tahun ini, kumpulan ini masih datang bersama sumbangan untuk persiapan raya. Tahun ini lebih istimewa apabila anak-anak ini berserta para sukarelawan Teratak Rahmat dijemput untuk ke Pulau Pinang bagi program membeli persiapan raya. Program ini turut disertai oleh rumah anak yatim Ummu Sofiah yang terletak di Trong Perak.
Baru tiba di Tesco Tanjung Bunga
Sukarelawan Superfrends bersama ahli kumpulan


Gelagat anak-anak dengan persiapan raya memanglah dapat dijangka. Mereka begitu teruja dan gembira dengan layanan yang diberikan oleh semua sukarelawan Superfrends yang lain (dalam lingkungan 20 orang). Usaha ini sangat dihargai memandangkan anak-anak ini kurang berkesempatan dibawa berjalan ke luar dari Perlis, jika dibandingkan dengan kawan-kawan mereka yang berkeluarga diluar sana. Kesempatan yang diberikan untuk bermalam di TM Resort juga amat menggembirakan. Tambahan mereka dapat bertemu kawan baru di Ummu Sofiah, suasana itu sangat mengharukan. Anak-anak ini dilayan begitu istimewa oleh kumpulan Superfrends berserta sukarelawannya.

Allah berfirman:
"Sembahlah Allah dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatupun. Dan berbuat baiklah kepada dua orang ibu-bapak, karib-kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin, tetangga yang dekat dan tetangga yang jauh, teman sejawat, ibnu sabil dan hamba sahayamu. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong dan membangga-banggakan diri."
 (QS. An-Nisaa:36) 
Terharu sambutan yang diberikan


Keluarga Teratak Rahmat & Ummu Sofiah sewaktu pendaftaran bilik

Sumbangan duit raya
Sumbangan untuk Teratak Rahmat disampaikan oleh YTM Dato' Sri Diraja Tunku Soraya bt Sultan Abdul Halim Muazam Shah

Bergambar kenangan bersama anak-anak Ummu Sofiah


Kami disini mendoakan semoga ramai lagi yang akan mengikut jejak Superfrends menjadikan ini amal jariah mereka yang berterusan kelak. Semoga Superfrends terus cekal dalam kerja-kerja kebajikan ini kerana setiap sesuatu itu pasti ada cabarannya. Selamat maju jaya dari kami keluarga besar Teratak Rahmat.