Monday, April 2, 2012

Sumbangan Barangan : Perkembangan Terkini TR

Alhamdulillah, setelah hampir empat tahun asrama Teratak Rahmat beroperasi, pelbagai penambahbaikan telah berlaku. Ini semua adalah hasil sumbangan dari individu yang dermawan dan pelbagai agensi yang sangat prihatin. Pada ruangan ini, akan dikongsikan perkembangan dan apa yang diperlukan untuk menambahkan keselesaan kepada anak-anak di Teratak Rahmat. 

Pelbagai kekurangan telah ditampung, anak Teratak Rahmat berdikari dengan kemampuan yang ada, apa-apa sumbangan yang diberi, itulah nikmat yang mereka kecapi dan apa-apa yang terkurang, itulah yang mereka akan sabar dan tempuhi dengan rasa kesyukuran.


Kantin
Disamping memberi peluang pendidikan duniawi dan agama Islam, termasuk dengan kelas tambahan oleh guru-guru sukarelawan tetapi persoalan adakah Teratak Rahmat dapat bersaing dengan keselesaan yang disediakan oleh ibu bapa mereka?, sentiasa bermain dibenak fikiran barisan tenaga kerja Teratak Rahmat. Contohnya, cadar mereka yang cuma mampu dibasuh sekali sekala, lazimnya hanya dijemur dengan sinaran matahari. Pergi pula ke almari mereka yang uzur, mungkin akan mengganggu privasi mereka ketika sesi lawatan para penderma dan tempat belajar mereka yang kurang selesa, menyebabkan Teratak Rahmat berusaha menyiapkan perpustakaan agar boleh diguna oleh semua penghuni.


AlmariSudut Belajar
Kawasan belajar perempuan
Kipas kawasan kerja sekolah yang
tidak sempat ditukar
Kesemua empat kipas kawasan belajar perempuan belum
dapat ditukar. 

Kawasan belajar lelaki dengan meja yang uzur.
Menanti fasa ketiga untuk gantikannya.

Kesemua kipas angin kawasan belajar turut rosak.


Satu daripada tiga kipas berjenama yang uzur dikawasan belajar lelaki.

Dalam masa yang genting ini, diharap juga cabaran mengumpul +- RM 50 000 (anggaran arkitek) sebelum bulan Mei 2012 akan dipermudahkan Allah s.w.t.Diharap pada bulan Jun nanti JKM Perlis akan berpuas hati dengan usaha yang telah dilakukan.Arkitek anggarkan RM 50 000 perlu dikumpul untuk mendapatkan kelulusan Bomba dan JKM Perlis. Anggaran pihak bomba (RM 40 000) pada tahun lepas (2011) adalah berdasarkan nilai sebelum kenaikan harga.


Kamar Tidur


Bilik ini tidak sempat disiapkan pintunya,
mujur kawasan lelaki dan perempuan ada
sempadan yang jauh.

Pintu sempadan jantina. Belakang pintu ini adalah bilik
warden tetap.
Di sebelah tirai sana, adalah sudut asrama perempuan.Maka buat masa sekarang fasa pertama untuk projek sistem keselamatan bomba diutamakan dahulu tambahan surat peringatan telah diterima daripada JKM Perlis. Berikutnya fasa kedua iaitu memperbaiki sistem pendawaian elektrik yang bernilai lebih kurang RM 40 000, ini juga adalah satu lagi inisiatif Teratak Rahmat untuk memastikan sistem lintar pintas akan lebih selamat setelah 20 tahun digunakan. Selepas itu barulah pergi ke fasa menambah dan memperkemaskan keperluan harian anak-anak di Teratak Rahmat. Alangkah bagusnya kalau ianya dapat diselitkan dalam fasa yang awal, namun cadangan itu hanyalah dapat dilakukan sekiranya keadaan kewangan yang stabil dan tiada tekanan seperti sekarang.

Harap-harap pada masa akan datang, Teratak Rahmat dapat selesaikan masalah-masalah yang mengganggu keperluan harian anak Teratak Rahmat.
Sudut Hadapan Teratak RahmatPerpustakaan Teratak Rahmat


Inilah antara orang kuat yang menjayakan
pembinaan perpustakaan Teratak Rahmat 


Mungkin agak panas tiga buah kipas angin untuk 30 orang.
Tetapi inilah yang terbaik sementara kipas diganti pada fasa ketiga nanti.

Kawasan Aktiviti Dan Solat Berjemaah


Bilik Air


Van Serbaguna

No comments: