Tuesday, October 4, 2011

Silat : Anak TR Mempamerkan Kemahiran Mereka..


Pada 1 Oktober 2011, 11 orang anak TR telah terpilih menyertai pertandingan silat 5 penjuru. Pengalaman mengkaji dan bertempur dengan pasukan silat Sekolah Sukan Yala adalah satu peluang yang amat susah untuk didapati. Pasukan silat Sekolah Sukan Yala yang dilatih oleh 2 orang warganegara Malaysia termasuk seorang juara dunia telah membuatkan peserta tergamam dengan corak permainan seperti pesilat profesional.

Adik Alias bersama Adik Azhar di dewan MSN Perlis.
Daripada 11 orang hanya 6 anak TR sahaja yang berpeluang menguji ilmu dengan pasukan silat dari Yala dan alhamdulillah semua yang terlibat telah melepasi ujian ketahanan badan, dimana semua anak TR, biarpun ada yang kalah di dalam gelanggang tetapi mereka keluar tanpa mengalami kecederaan. Inilah antara objektif ilmu seni bela diri yang amat penting.

Apa yang lebih manis ialah adik Intan Norsaidah binti Ghazali telah membuktikan bahawa perempuan yang cuba menjadi lelaki tidak mempunyai apa-apa kelebihan setelah mengalahkan pesilat tersebut dengan kemenangan mutlak. Hanya takdir Allah kemudian latihan yang padu diperlukan dalam kehidupan ini, sikap ingin menyerupai lelaki adalah sia-sia sahaja di dunia ini dan diakhirat nanti. Semoga Allah memberikan petunjuk kepada semua peserta pertandingan silat.

Adik Wan Suhaimi sedang bersedia.
Adik Wan Suhaimi pula berada dalam dimensi yang lain apabila diminta untuk beradu dalam perlawanan khas oleh pihak Sekolah Sukan Yala setelah adik Wan menunjukkan semangat yang jitu dan semangat kesukanan yang tinggi dalam perlawanan pertama, dimana lawannya adalah wakil Sekolah Sukan Yala. Dalam perlawanan kedua dengan wakil Sekolak Sukan Yala yang kedua, sekali lagi adik Wan menunjukkan corak permainan bersih tetapi pada kali ini dia telah memperbetulkan tekniknya setelah tewas pada perlawanan pertama. Keputusannya, kedua-dua pesilat dinobat sebagai pemenang dan mendapat hadiah saguhati daripada Ketua Pasukan Silat Sekolah Sukan Yala.

Turut mendapat jemputan untuk perlawanan khas oleh pihak Sekolah Sukan Yala ialah adik Mohd Rizuan Somsat. Adik Rizuan sangat teruja dengan jemputan tersebut kerana lawannya adalah rakan karib dari kampungnya di Yala. Walaupun ini adalah perlawanan kali pertama setelah 3 tahun berlatih silat, adik Rizuan telah memberi cabaran dengan corak permainan bersih sehingga akhir perlawanan, dia turut diberi saguhati oleh Ketua Pasukan Sekolah Sukan Yala.
Tendangan Intan Norhakimah bertembung dengan pesilat Thailand

Inilah sebahagian antara kisah menarik dalam perlawanan silat 5 penjuru yang berlangsung di dewan Majlis Sukan Negeri. Turut bertanding ialah adik Intan Norhakimah Ghazali, Mohd Alias Abd Rahim dan Muhd Rusydi Zulkifle. Seramai lebih kurang 40 orang pesilat daripada Pertubuhan Silat Seni Pusaka Tujuh termasuk anak Teratak Rahmat telah menyertai dan memberi sokongan kepada program ini. Namun disebabkan kategori yang dipertandingkan adalah terhad, maka hanya sebahagian pesilat  sahaja yang terlibat.

Pertubuhan Silat Seni Pusaka Tujuh adalah sebuah pertubuhan silat yang telah mendapat kelulusan Majlis Fatwa sepertimana terdapat dalam Portal Rasmi Fatwa Malaysia di sesawang http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/tentang-seni-silat-pesaka-tujuh-negeri-perlisKelulusan ini bermakna anak-anak Teratak Rahmat telah mempelajari aliran silat yang selamat dari khurafat, tahayul dan amalan sesat.
Kelulusan Majlis Fatwa adalah penting agar silat yang dipelajari adalah bersih dari
amalan syirik yang licik dan berkembang pesat mengikut zaman.
Semoga semua anak Teratak Rahmat mendapat ilmu dan kemahiran berguna untuk memantapkan ilmu seni bela diri masing-masing, satu ilmu yang dituntut dalam al-Quran, disaran oleh Nabi dan diamalkan oleh ulama-ulama Islam tersohor. Sekian.


AYIE

Saturday, October 1, 2011

7 Kelebihan Berkorban Di Teratak Rahmat Daripada Sunnah Rasulullah (7-IN-1)


Jemputan Menyertai Ibadah Korban di Teratak Rahmat  
Assalamualaikum Warahmatullah 
Yang Berbahagia Tuan-tuan dan Puan-puan yang dirahmati Allah. 

Dengan segala hormatnya dimaklumkan bahawa asrama anak-anak yatim/miskin Teratak Rahmat, Mata Ayer, Perlis akan melaksanakan Ibadah Korban yang dijangka diadakan pada 10 Zulhijjah 1432H bersamaan 6 November 2011 (ahad). Justeru, pihak urusetia menyeru mana-mana individu yang berhajat melaksanakan ibadah ini untuk menyegerakan niat murni tersebut. Insya-Allah korban ini akan dijadikan “BANK DAGING” iaitu sumber daging tempatan segar untuk makanan anak-anak yatim/miskin di Teratak Rahmat yang mampu bertahan sehingga 7 bulan. 

 Maklumat lanjut iaitu harga bersekali dengan kos pengurusan adalah seperti berikut: 
 1 bahagian lembu - RM400.00 
 1 ekor kambing - RM500.00 - RM 700 (mengikut saiz kambing)
Pembayaran boleh dilakukan secara tunai atau ansuran mulai sekarang. 

 Berpandukan hadith-hadith sahih dalam Sunnah Rasulullah s.a.w, 7 kelebihan menyertai ibadah korban di Teratak Rahmat ialah: 

 1. BERAMAL PADA SEBAIK-BAIK HARI 
Korban akan disembelih pada 10 Zulhijjah iaitu pada Hari Raya Aidil Adha pertama. Selepas bulan Ramadan, 10 hari pertama dalam bulan zulhijjah adalah sebaik-baik masa untuk umat Islam mengerjakan amal kebajikan. Pesan Rasulullah s.a.w: Maksudnya: “Tiada suatu hari pun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari ini – iaitu 10 hari pertama dalam bulan Zulhijjah”. Para sahabat baginda bertanya: “Tidak juga Jihad pada jalan Allah (mengatasi kelebihan hari-hari tersebut)?”. Ujar baginda: “Tidak juga jihad di jalan Allah kecuali seorang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya dan tidak membawa pulang apa-apa pun (kerana habis disumbangkan untuk memenangkan agama Allah)” (hadith riwayat al-Bukhari). 
Ustaz Ihsan menyembelih kambing sambil dibantu oleh sukarelawan TR


 2. KORBAN DIJADIKAN SEDEKAH TERBAIK 
Daging korban dijadikan sedekah kepada anak-anak yang menghuni Teratak Rahmat, sedangkan sedekah yang ikhlas kerana Allah menjadi penghindar dari api neraka. Pesan Rasulullah s.a.w: Maksudnya: “Siapa yang sanggup mendinding dirinya daripada api neraka walaupun dengan (bersedekah) sebelah buah kurma, maka hendaklah dia lakukan”(hadith riwayat Muslim) Sedekah ini pula merupakan sedekah terbaik dalam “liga”nya kerana daging lembu tempatan segar adalah sumber protein terbaik sebagai makanan yang berkhasiat untuk anak-anak sedang membesar. Pesan Rasulullah s.a.w: Maksudnya: “Wahai manusia! Sesungguhnya Allah itu Maha Baik, maka Dia tidak menerima (amalan) melainkan yang baik-baik sahaja” (hadith riwayat Muslim)  3. KORBAN DIJADIKAN MAKANAN ANAK-ANAK YATIM 
Daging korban yang disedekahkan akan dijadikan makanan anak-anak yatim di Teratak Rahmat. Maka membantu anak-anak yatim termasuk dengan memberikan jaminan makanan kepada mereka, dijanjikan ganjaran yang cukup besar. Pesan Rasullah s.a.w: Maksudnya: “Aku dan penjaga (memberi perlindungan) kepada anak yatim seperti ini di dalam syurga”. Berkata Malik: “Baginda telah mengisyaratkan dua jari baginda iaitu dengan merapatkan jari telunjuk dan jari hantu” (hadith riwayat Muslim).


 4. KORBAN DIJADIKAN MAKANAN ANAK-ANAK MISKIN 
Selain anak-anak yatim, anak-anak yang dibelenggu kemiskinan di Teratak Rahmat juga akan menikmati makanan daripada daging korban yang disedekahkan. Kelebihan membantu anak-anak miskin termaktub dalam pesanan Rasulullah s.a.w Maksudnya: “Orang yang mengurus (kebajikan) janda dan orang miskin, bagaikan orang yang berjuang di jalan Allah”, Kata Abu Hurairah: “Saya juga menduga baginda bersabda ‘(Mereka yang mengurus kebajikan orang miskin) bagaikan orang yang selalu solat malam tetapi tidak pernah merasa letih dan bagaikan orang berpuasa yang tidak pernah berbuka” (hadith riwayat al-Bukhari dan Muslim) (GAMBAR ANAK-ANAK SOLAT) 

 5. KORBAN MENUNAIKAN KEPERLUAN UMAT ISLAM SETEMPAT 
Memang benar ada banyak peluang berkorban Aidil Adha di Palestin, Somalia, Filipina, Kemboja, Selatan Thai dan tempat-tempat lain. Walau bagaimanapun prihatian dengan yang berjiran dan hampir dengan kita, masih ada anak-anak yatim/miskin Islam yang perlu dibela nasib mereka secara berterusan. Tambahan pula, berkorban dalam negara juga bererti menyokong ekonomi desa umat Islam tempatan. Pesan Rasulullah s.a.w: Maksudnya: “Sesama umat Islam itu bersaudara. Oleh sebab itu, janganlah menganiaya dan jangan mendiamkannya. Siapa sahaja yang memperhatikan kepentingan saudaranya, Allah akan memperhatikan kepentingannya. Siapa sahaja yang melapangkan satu kesusahan sesama umat Islam, nescaya Allah akan melapangkan satu kesusahan daripada beberapa kesusahannya pada Hari Kiamat. Sesiapa sahaja yang menutupi keburukan seorang umat Islam, maka Allah akan menutupi keburukannya pada Hari Kiamat” (hadith riwayat al-Bukhari dan Muslim) 


 6. MANFAAT KORBAN BERTERUSAN 
Sedekah korban di Teratak Rahmat dimanfaatkan secara berterusan sehingga 7 atau 8 bulan selepas Hari Raya Aidil Adha. Memiliki kemudahan 3 peti sejuk besar yang boleh memuatkan daging, tulang dan organ lain daripada 7 ekor lembu yang bersaiz sederhana besar; bahan-bahan korban ini akan dicincang dan disimpan rapi dalam peti sejuk tersebut. Apabila tiba gilirannya, daging ini akan dikeluarkan secara sedikit demi sedikit dan berperingkat-peringkat, untuk dijadikan lauk anak-anak yatim/miskin. Berkenaan pentingnya amalan kebajikan dilakukan secara berterusan, Rasulullah s.a.w telah berpesan: Maksudnya: “Katakanlah, saya beriman kepada Allah, kemudian istiqamahlah kamu (iaitu berterusanlah teguh)” (hadith riwayat Muslim) Pesan Rasulullah s.a.w lagi: Maksudnya: “Sesungguhnya sebaik-baik amalan adalah amalan yang berterusan, walaupun sedikit” (hadith riwayat al-Baihaqi)   

Inilah antara peti 'bank' daging di Teratak Rahmat

7. MEMBUKA PINTU REZEKI 
Anak-anak yatim dan miskin yang dididik di Teratak Rahmat adalah golongan lemah dalam kalangan umat Islam, yang perlu dibantu secara berterusan dan sistematik supaya keluar dari kemelut kemiskinan dan masalah sosial. Adapun membantu golongan yang lemah, Rasulullah menjamin amalan ini sebagai salah satu daripada kunci-kunci rezeki yang diberkati Allah . Pesan Rasulullah s.a.w: Maksudnya: “Sesungguhnya kamu dibantu (Allah) dan mendapat rezeki disebabkan adanya bantuan kamu kepada orang-orang yang lemah dalam kalangan kamu” (hadith riwayat al-Tirmidhi) 

Untuk sebarang pertanyaan dan pendaftaran, sila hubungi Dr. Hazman Hassan di telefon 019-4459382 atau Zahiri bin Zubir (017-4258281) dan boleh juga hantar emel ke ibnarawi99@yahoo.com . Sekian.