Thursday, April 28, 2011

2 Orang Berjasa Besar Kepada TR Nahas Motosikal
Dukacita dimaklumkan bahawa dua orang yang sentiasa menyumbang bakti kepada Teratak Rahmat telah terlibat dalam kemalangan yang berasingan.

Seorang warden litar yang menternak untuk Teratak Rahmat di kebun Teratak Rahmat terlibat dalam kemalangan di jalan Mata Ayer ketika menghantar anak sulungnya ke kelas pengajian kanak-kanak di Teratak Rahmat. Kejadian berlaku kerana warden terbabit tidak menyedari motosikal yang berada jauh di belakangnya ditunggang dengan laju oleh seorang remaja, akibatnya ketika beliau memberi isyarat tangan berhampiran garisan tengah kerana lampu signalnya rosak, tangannya telah dilanggar dan menyebabkan kedua-dua motosikal terbabas ke seberang jalan. Kedua-dua penunggang hanya cedera ringan manakal anak sulungnya (3 tahun) yang tercampak dari motor telah dikejarkan dengan ambulans ke Hospital Tengku Fauziah, Kangar dan dirawat sebagai pesakit luar.Manakala seorang mak cik yang selalu menderma kepada Teratak Rahmat juga terlibat dalam nahas motosikal yang berasingan buat kali pertama sejak motosikal tersebut dibeli pada tahun 1987. Beliau dilanggar oleh motosikal lain yang masuk dari arah bertentangan secara tiba-tiba, pada waktu itu beliau sedang menunggang motosikal pulang dari klinik dan telah tercampak ke tepi jalan. Akibat daripada itu, beliau telah patah kedua-dua tangannya dan kini sedang dirawat di rumahnya di Kuala Perlis.

Beliau adalah seorang guru KAFA dan tinggal bersama suami di kediaman mereka, kini suami beliau tidak bekerja kerana ingin menjaga isterinya sepenuh masa. Sama-samalah kita membantu meringankan beban dan berdoa agar mereka kembali pulih dan diberi kententeraman hidup di dunia dan di akhirat. Kepada yang ingin memberi sumbangan bolehlah merujuk kepada pautan tersebut. http://teratakrahmat.blogspot.com/2009/04/akaun-teratak-rahmat-yang-baru.html

Motosikal mak cik yang terlibat dalam nahas telah diuruskan sepenuhnya oleh pihak insuran manakala motosikal yang ditunggang warden terbabit dan penunggang yang melanggarnya mengalami kerosakan teruk. Warden tersebut telah membayar sebahagian kos memperbaiki motosikal remaja terbabit selepas masalah tersebut dibincang secara baik selari dengan akhlak umat Islam yang mementingkan hubungan silaturrahmi agar setia terjalin.

Monday, April 25, 2011

Projek Perpustakaan Teratak RahmatAlhamdulillah, peluang untuk melihat anak TR mempunyai perpustakaan remaja sendiri hampir tercapai. Sekarang Projek Perpustakaan Teratak Rahmat dalam usaha mengumpul dana untuk merealisasikan impian tersebut.

Dengan berpandukan video Projek Perpustakaan Teratak Rahmat (terima kasih diucapkan kepadaEncik Latfy Anuar Latif dan En Shaharin Zainon), diharap jelaslah matlamat pihak pengurusan TR kepada orang ramai yang ingin menyumbang untuk Projek Perpustakaan Teratak Rahmat. Secara tidak langsung para dermawan telah menyumbang kepada pembinaan motivasi untuk memupuk sikap suka membaca kepada anak-anak Teratak Rahmat dan rakan mereka yang berkunjung nanti.

Kami yakin dengan daya tarikan ilustrasi buku dan kemudahan yang akan disediakan oleh Dr Bubbles dan rakan-rakan beliau, insyaAllah ianya mampu menarik minat kanak-kanak dan remaja untuk menggali ilmu. Contohnya seperti perpustakaan di bawah:Bagi tuan-tuan yang ingin menyumbang, sumbangan dana boleh disalurkan kepada Dr Bubbles melalui akaun Maybank: 1621 8801 6529.

Dan kepada yang ingin menderma untuk projek pembinaan dinding dan kelengkapan bolehlah disalurkan kepada :

Sekiranya anda mahu menyumbang dengan cek, tuliskan cek anda atas nama
TERATAK RAHMAT
. (Di belakang cek, sila tuliskan Teratak Rahmat dan program khusus yang mahu anda bantu, sekiranya ada.)

Hantarkan cek anda kepada:
Pengerusi Teratak Rahmat
d/a Pusat Pengajian Persatuan Al-Islah Perlis
Km 1.2, Jalan Mata Ayer
02600 Mata Ayer
Perlis, Malaysia

Untuk keterangan l
anjut serta untuk menyalurkan sumbangan tunai, pihak kami boleh dihubungi sebagaimana yang tertera di atas atau melalui telefon (Azwar @ 019-4776482). Bagi tujuan bank-in, sumbangan boleh dimasukkan ke akaun Bank Muamalat TERATAK RAHMAT di nombor akaun 0901-0019362-72-9.

Wednesday, April 6, 2011

Please view and help

Ada seorang rakan kepada Ustaz Hazman(Unit pendidikan) yang dalam usaha menolong
Teratak Rahmat dapat dana pembinaan Perpustakaan yang sesuai untuk Remaja & Kanak-kanak

Anda mahu tahu siapa? Namanya Dr Bubbles
Anda boleh melihat blog dan sama sama tolong beri sumbangan,