Tuesday, February 2, 2010

Kelas komputer di Teratak RahmatDengan kehadiran seorang graduan IT untuk Teratak Rahmat. Makmal Komputer TR kini agak sibuk dengan kelas komputer untuk anak anak TR.

Kelas komputer telah pun bermula pada 11.Januari.2010 yang lepas. mereka di ajar dari peringkat ke peringkat tentang komputer. Subjek komputer tidaklah begitu sukar kerana ia lebih kepada pengetahuan umum dan amat mudah untuk mengetahui tentangnya. Jumlah kelas yang sudah dijalankan ada 3 dalam masa 4 minggu dan insyaAllah pada minggu ini akan ada ujian pengenalan perkakasan(hardware introduction test). Komputer yang dapat digunakan untuk tujuan pembelajaran adalah dalam 3 buah sahaja yang lain terdapat kerosakan dan mungkin akan di baiki. kekurangan komputer agak melambatkan proses pengajaran tetapi anak anak TR menggunakan kaedah kongsi bersama rakan kumpulan mereka.

Anak anak TR di bahagikan kepada 4 kumpulan, tujuan pembahagian ini adalah kerana mengelakkan kesesakan di dalam makmal. Dan juga tujuan mewujudkan kerja berpasukan(teamwork). melalui ini mereka akan dapat belajar cara untuk bekerja secara berpasukan. Antara kumpulan mereka adalah:-

-IT Teratak
-KYKB(Kami Yakin Kami Boleh)
-STI(Sistem Teratak Impian)
-OYB(Orang yang Beriman)

No comments: