Sunday, August 16, 2009

Pertandingan Mengemas Bilik Anak TR


Alhamdulillah,pada 8 haribulan Ogos tahun 2009 yang lepas, Teratak Rahmat telah berjaya menyempurnakan Pertandingan Mengemas Bilik Anak Teratak Rahmat buat kali pertama.

Pertandingan yang diadakan setiap 2 minggu ini telah berjaya menerapkan sikap ingin mengemas bilik daripada sampah, pencemaran udara dan debu, selain itu, anak-anak Teratak Rahmat juga sekarang amat bersemangat untuk menghias bilik dengan cantik dan sentiasa menitikberatkan elemen pendidikan harian mereka dalam projek bekerjasama semasa mengemas bilik masing-masing.

Anak TR hanya mempunyai 6 bilik dan setiap bilik dinamakan dengan T1 hingga T6, bilik T1, T2 dan T3 adalah bilik untuk asrama muslimin manakala bilik T4, T5 dan T6 adalah bilik untuk asrama muslimat.

Pertandingan buat kali pertama ini telah dimenangi oleh salah sebuah bilik yang bersih dari pencemaran udara dan debu iaitu bilik T5, bilik ini juga amat menitikberatkan kekemasan dari dalam bilik hingga ke loker baju yg tersusun dan meja 'study' yang kemas dan menarik sehingga berjay amengalahkan bilik yang lebih cantik dari mereka.

Sebagai ganjaran bilik yang mendapat tempat pertama akan mendapat hamper, manakala bilik yang mendapat tempat akhir akan dikenakan tindakan 'khas', dimana bilik T3 telah diperintahkan untuk membantu Kak Fiza dalam membuat kerja-kerja pembersihan kantin selama 2 minggu sebagai balasan atas sikap 'selesa' mereka dengan bilik yang tidak kemas.

Marilah kita melihat perubahan kepada Anak-anak TR dalam misi menjadikan bilik mereka sentiasa selamat daripada berada dalam kedudukan tercorot.