Wednesday, March 18, 2009

Kad Teratak Rahmat Untuk Mufti

video

Sila Klik Di Sini Untuk Rakaman Berikutnya..
Pada pagi ahad 22 Februari 2009, Persatuan Al-Islah Perlis telah menganjurkan majlis ceramah ta’aruf antara masyarakat Islam Perlis dengan Mufti Kerajaan Perlis yang baru. Kebetulan program ini adalah program bersama masyarakat yang pertama dihadiri oleh mufti selepas dilantik secara rasmi ke jawatan tersebut pada 3 Februari 2009.

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeekkkkkkkkkGambar ini dipetik daripada Berita Harian

Beliau yang dimaksudkan adalah Sahibus Samahah Dr. Juanda Jaya yang menggantikan Dr. Mohd Asri Zainul Abidin (sila lihat blog beliau di http://drjuanda.blogspot.com/ serta ikuti juga ruangan rencana mingguan beliau iaitu TAJDID IMAN di akhbar Berita Harian ).
Mufti muda berkelulusan PhD dalam pengajian syariah daripada UKM Bangi serta berpengalaman luas dalam pentadbiran hal-ehwal Islam di Sarawak. Dr Juanda juga merupakan pengarang dan penterjemah buku-buku Islami yang prolifik. Berikut adalah contoh-contoh buku karangan beliau yang digarap dengan fakta yang sahih tetapi dimuatkan dengan pendekatan ‘ringan’ supaya mudah dihayati oleh golongan yang baru berjinak-jinak mempelajari Islam menerusi bacaan:
Anak kelahiran Sibu di Bumi Kenyalang ini ini tidaklah asing kepada umat Islam di Perlis. Tambahan pula sudah sekian lama Dr Juanda menganggotai Jawatankuasa Syariah Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) yang bertindak sebagai majlis fatwa bagi Negeri Perlis:
(lihat berita di Utusan Malaysia 29 Januari 2009: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0129&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_29.htm&arc=hive ).

Majlis telah berjalan lancar di mana lebih 300 orang telah meluangkan masa hampir dua setengah jam untuk meneliti ceramah ta’aruf Dr. Juanda. Seterusnya majlis disambung dengan sesi soal-jawab yang hangat tetapi penuh ukhuwwah Islamiyyah selepas itu.

Demi untuk mendalamkan ilmu tentang agama Allah ini, seluruh keluarga besar Teratak Rahmat baik warden mahupun Anak-anak Rahmat telah mengambil peluang keemasan dengan menghadiri majlis ini.


Sebagai menzahirkan rasa gembira dengan kedatangan beliau, Anak-anak Rahmat telah menyediakan sekeping kad ucapan Selamat Bertugas kepada Sahibus Samahah Dr. Juanda. Untuk itu seorang Anak Rahmat, adik Mohd Alias Bin Abdul Rahim (10 tahun) telah dijemput mewakili keluarga besar Teratak Rahmat untuk menyampaikan kad comel serba sederhana tersebut kepada beliau.

Selamat berjuang Sahibus Samahah Dr. Juanda, janganlah dilupa kami di Teratak Rahmat

Laporan Oleh:
Zuraida Zubir
Warden Teratak Rahmat

Sunday, March 15, 2009

Tetamu Dari Terengganu

Dengan inayah Allah jua, Teratak Rahmat sekali lagi menerima kunjungan tetamu dari jauh iaitu rombongan kakitangan Petronas Gas dari Jertih, Terengganu Darul Iman. Hasil tazkiyyah yang diberikan oleh al-Fadhil Ustaz Fathul Bari Dato’ Mat Jaya, rombongan kakitangan Petronas Gas akhirnya menjejak kaki mereka di Teratak Rahmat pada jam 3.00 petang, hari khamis 19 Febuari 2009.


Rombongan ini amat-amat prihatin dengan keadaan Teratak Rahmat sehingga mereka sungguh-sungguh meminta Teratak Rahmat untuk TIDAK MENYEDIAKAN SEBARANG JUADAH kepada mereka… Apakan daya, kami di Teratak Rahmat engkar jua dengan permintaan mereka dengan menyediakan juga minuman sejuk berupa sirap ros untuk mereka membasahkan tekak (Perhatian: Untuk tetamu-tetamu lain yang berminat menjenguk kami di Teratak Rahmat, kami siap sedia menghidupkan Sunnah Rasululullah bagi memuliakan tetamu walaupun dalam keadaan serba sederhana. Maka janganlah bimbang apabila stok makanan Teratak Rahmat susut sedikit demi melaksanakan suruhan agama)

Rombongan ini disambut oleh Cikgu Othman Husin dan seluruh keluarga besar Teratak Rahmat. Sesudah Cikgu Othman memberikan ucapan sambutan dan sedikit penerangan tentang Teratak Rahmat, majlis mendengar pula amanat Ustaz Zakaria selaku wakil rombongan. Semoga tazkirah beliau dapat membuka mata dan minda Anak-anak Rahmat khususnya untuk cemerlang di dunia sampai ke akhirat.

Anak-anak Rahmat seterusnya teruja dengan acara kemuncak majlis ini apabila mereka dihadiahkan dengan beg Petronas Gas berisi topi , kain sarung dan coklat. Selain itu mereka juga diberikan wang saku sebanyak RM10 setiap seorang.

Tidak cukup dengan itu, Teratak Rahmat juga bersyukur untuk menerima sumbangan derma kilat anggota-anggota rombongan berupa wang tunai RM1000 dan barang-barang dapur yang terdiri daripada 4 kampit beras Jati, gula , susu , biskut dan milo.

Bagi warden-warden Teratak Rahmat pula, pengalaman menyaksikan kilauan lensa yang tidak putus-putus daripada puluhan kamera digital untuk merakamkan cebisan kenangan amat-amat menakjubkan. Selepas sesi bergambar dan ramah-mesra dengan Anak-anak dan warden Teratak Rahmat, anggota rombongan turut memberikan pandangan dan saranan khususnya dalam memastikan kesinambungan kerjasama kebajikan dan sinergi amal soleh antara Teratak Rahmat dengan Petronas Gas Jertih.

Kami di Teratak Rahmat berdoa kepada Allah mudah-mudahan segala sumbangan rombongan warga kerja Petronas Gas akan diganjari oleh-Nya dengan balasan yang jauh lebih baik dan berterusan di dunia dan akhirat.

Dilaporkan Oleh:

Zahiri Zubir

Warden Teratak Rahmat