Wednesday, March 18, 2009

Kad Teratak Rahmat Untuk Mufti

video

Sila Klik Di Sini Untuk Rakaman Berikutnya..
Pada pagi ahad 22 Februari 2009, Persatuan Al-Islah Perlis telah menganjurkan majlis ceramah ta’aruf antara masyarakat Islam Perlis dengan Mufti Kerajaan Perlis yang baru. Kebetulan program ini adalah program bersama masyarakat yang pertama dihadiri oleh mufti selepas dilantik secara rasmi ke jawatan tersebut pada 3 Februari 2009.

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeekkkkkkkkkGambar ini dipetik daripada Berita Harian

Beliau yang dimaksudkan adalah Sahibus Samahah Dr. Juanda Jaya yang menggantikan Dr. Mohd Asri Zainul Abidin (sila lihat blog beliau di http://drjuanda.blogspot.com/ serta ikuti juga ruangan rencana mingguan beliau iaitu TAJDID IMAN di akhbar Berita Harian ).
Mufti muda berkelulusan PhD dalam pengajian syariah daripada UKM Bangi serta berpengalaman luas dalam pentadbiran hal-ehwal Islam di Sarawak. Dr Juanda juga merupakan pengarang dan penterjemah buku-buku Islami yang prolifik. Berikut adalah contoh-contoh buku karangan beliau yang digarap dengan fakta yang sahih tetapi dimuatkan dengan pendekatan ‘ringan’ supaya mudah dihayati oleh golongan yang baru berjinak-jinak mempelajari Islam menerusi bacaan:
Anak kelahiran Sibu di Bumi Kenyalang ini ini tidaklah asing kepada umat Islam di Perlis. Tambahan pula sudah sekian lama Dr Juanda menganggotai Jawatankuasa Syariah Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) yang bertindak sebagai majlis fatwa bagi Negeri Perlis:
(lihat berita di Utusan Malaysia 29 Januari 2009: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0129&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_29.htm&arc=hive ).

Majlis telah berjalan lancar di mana lebih 300 orang telah meluangkan masa hampir dua setengah jam untuk meneliti ceramah ta’aruf Dr. Juanda. Seterusnya majlis disambung dengan sesi soal-jawab yang hangat tetapi penuh ukhuwwah Islamiyyah selepas itu.

Demi untuk mendalamkan ilmu tentang agama Allah ini, seluruh keluarga besar Teratak Rahmat baik warden mahupun Anak-anak Rahmat telah mengambil peluang keemasan dengan menghadiri majlis ini.


Sebagai menzahirkan rasa gembira dengan kedatangan beliau, Anak-anak Rahmat telah menyediakan sekeping kad ucapan Selamat Bertugas kepada Sahibus Samahah Dr. Juanda. Untuk itu seorang Anak Rahmat, adik Mohd Alias Bin Abdul Rahim (10 tahun) telah dijemput mewakili keluarga besar Teratak Rahmat untuk menyampaikan kad comel serba sederhana tersebut kepada beliau.

Selamat berjuang Sahibus Samahah Dr. Juanda, janganlah dilupa kami di Teratak Rahmat

Laporan Oleh:
Zuraida Zubir
Warden Teratak Rahmat

No comments: