Sunday, November 23, 2008

Sumber Ekonomi Teratak Rahmat


Sebagai projek yang bukan berorientasikan keuntungan (non-profit), Teratak Rahmat bergantung kepada sumbangan ikhlas untuk membiayai operasinya. Oleh itu Teratak Rahmat menerima sadaqah dan zakat. Buat masa terdekat ini, Sekiranya anda mahu menyumbang dengan cek, tuliskan cek anda atas nama TERATAK RAHMAT. (Di belakang cek, sila tuliskan Teratak Rahmat dan program khusus yang mahu anda bantu, sekiranya ada.)

Hantarkan cek anda kepada:
Pengerusi Teratak Rahmatd/a Pusat Pengajian Persatuan Al-Islah PerlisKm 1.2, Jalan Mata Ayer02600 Mata AyerPerlis, Malaysia.

Untuk keterangan lanjut serta untuk menyalurkan sumbangan tunai, pihak kami boleh dihubungi sebagaimana yang tertera di atas atau melalui telefon (Azwar @019-4776482). Bagi tujuan bank-in, sumbangan boleh dimasukkan ke akaun Bank Muamalat atas nama TERATAK RAHMAT di nombor akaun 0901-0019362-72-9..


Sumbangan tunai, makanan, peralatan, tenaga kepakaran, sukarelawan, buah fikiran dan sebagainya juga boleh disalurkan terus kepada ahli-ahli jawatankuasa Teratak Rahmat.
Sebagai strategi jangka sederhana, beberapa strategi berikut akan dilaksanakan memperolehi pendapatan bagi Teratak Rahmat ialah:
 • Menanam sumber makanan penghuni seperti sayur-sayuran dan buah-buahan tertentu, serta menternak ikan air tawar (sedang diusahakan)
 • Memohon pengecualian cukai pendapatan daripada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) ke atas sumbangan yang diberikan kepada Teratak Rahmat 
 • Warung Teratak Rahmat di mana sebuah gerai makanan didirikan dengan hasil jualan disalurkan sebagai elaun warden dan membiayai operasi Teratak Rahmat (sedang dirancang)
 • Pelaburan-pelaburan yang halal menurut Syariah Islam
Bantuan segera adalah amat diharapkan untuk memulakan operasi awal Teratak Rahmat sebelum strategi jangka sederhana di atas dapat dilaksanakan. Perincian bentuk-bentuk bantuan tersebut adalah sebagaimana yang dilampirkan.
Bantuan juga adalah dipelawa dengan pendekatan berikut:
 • Bantuan Am – penyumbang memberikan sumbangan secara umum untuk segala urusan operasi dan pentadbiran Teratak Rahmat
 • Bantuan Khas – penyumbang menentukan secara spesifik bagaimana sumbangan dibelanjakan misalnya untuk makanan, untuk persekolahan, untuk kelas al- Qur’an, untuk program hujung minggu dan sebagainya
 • Skim Anak Angkat – penyumbang mengambil salah seorang atau beberapa penghuni Teratak Rahmat sebagai anak angkat yang ditaja
 • Bantuan Makanan – penyumbang memberikan bahan mentah sebagai makanan Teratak Rahmat
 • Bantuan Sukarelawan – penyumbang memberikan masa, tenaga dan kepakaran untuk mendidik dan menjaga penghuni Teratak Rahmat
 • Bantuan Peralatan – penyumbang memberikan atau meminjamkan peralatan untuk Teratak Rahmat
 • Dan sebagainya seperti mengadakan kenduri kesyukuran di Teratak Rahmat, menaja pakaian Hari Raya, mengadakan majlis berbuka puasa, menaja lawatan sambil belajar penghuni Teratak Rahmat dan lain-lain.

No comments: