Sunday, November 23, 2008

Bantuan Operasi Awal

1. Majlis Silaturrahim Teratak Rahmat, AMI & I-KIDS

Di bawah ini disiarkan sepenuhnya undangan rasmi Teratak Rahmat (TR) kepada orang ramai ke majlis silaturrahim Teratak Rahmat, AMI dan I-KIDs.
Pihak yang berminat harap hubungi Setiausaha Kerja TR, saudara Azwar Ibrahim di talian 012-4426482 atau Ketua Unit Pendidikan TR, saudara Hazman Hassan di talian 019-4459382. Surat undangan serta aturcara majlis adalah seperti berikut:
1 Disember 2008

Kepada
Yang Berbahagia
Dato’ / Datin / Tuan / Puan / Cik
____________________________
____________________________
____________________________

Assalamualaikum Warahmatullah

MAJLIS SILATURRAHIM TERATAK RAHMAT, ANJUNG MAKLUMAT al-ISLAH dan I-KIDS

Merujuk perkara di atas sukacita dimaklumkan bahawa Persatuan Al-Islah Perlis akan menganjurkan majlis silaturrahim di atas dengan tujuan berikut:

1.Membuka ruang untuk beramal salih khususnya dalam masa-masa yang penuh keberkatan dalam 10 hari pertama bulan Zulhijjah.
Dari Ibnu ‘Abbâs radhiyallâhu ‘anhuma beliau berkata, Rasūlullâh Shallâllâhu ‘alaihi wa Sallam bersabda :

“TIDAK ADA HARI-HARI UNTUK BERAMAL SHÂLIH DI DALAMNYA YANG LEBIH DICINTAI OLEH ALLAH MELEBIHI DARIPADA HARI-HARI INI.” (iaitu sepuluh hari pertama bulan Zulhijjah) Para sahabat bertanya, “Wahai Rasūlullâh, tidak pula jihâd fî sabîlillâh?”. Rasūlullâh Shallâllâhu ‘alaihi wa Sallam menjawab, “Tidak pula jihâd fî sabîlillâh melainkan seorang lelaki yang keluar jiwa dan hartanya (untuk berperang), dan dia tidak kembali membawa sesuatu apapun.” (HR Bukhârî).

Maka bulan Zulhijjah, khususnya sepuluh hari awalnya adalah merupakan peluang kedua selepas Ramadhan untuk umat Islam mendapatkan gandaan keredhaan, keampunan dan pahala amalan. Lihat Zad al-Ma’ad fi Hadyi ‘ala Khayr al-‘Ibad oleh al-Imam Ibn Qayyim al-Jawziyyah.

ii. Memperkenalkan Teratak Rahmat (badan kebajikan dan rumah anak yatim/miskin), Anjung Maklumat al-ISLAH (pusat sumber, makmal multimedia & arkib sejarah) dan I-KIDs (kelab aktiviti kanak-kanak)
iii. Mendapatkan permuafakatan dan bantuan di kalangan para jemputan dalam menjayakan projek ini dan menangani cabarannya

Oleh yang demikian, Yang Berbahagia Dato’/Datin/Tuan/Puan/Cik adalah dijemput menyertai majlis ini pada sabtu 6 Disember 2008, bertempat di Pusat Pengajian Persatuan al-Islah, Mata Ayer. Majlis akan dimulakan dengan solat fardu asar secara berjama’ah.

Oleh yang demikian, besarlah harapan kami jika Yang Berbahagia Dato’/Datin/Tuan/Puan/Cik dapat menyertai majlis ini. Sila hubungi Setiausaha Kerja Teratak Rahmat, saudara Azwar Ibrahim di talian 012-4426482 untuk sebarang pertanyaan dan pengesahan kehadiran.

Atas segala kerjasama Yang Berbahagia Dato’/Datin/Tuan/Puan/Cik terlebih dahulu diucapkan setinggi-tinggi terima kasih.

Yang Benar

Dato’ Alim Setia Ustaz Ahmad Yusuf Amin
Yang Dipertua
Persatuan Al-Islah Perlis


ATURCARA
MAJLIS SILATURRAHIM TERATAK RAHMAT, ANJUNG MAKLUMAT al-ISLAH dan I-KIDS

ATURCARA

04.00 petang
Ketibaan jemputan & pendaftaran kehadiran

04.45 petang
Solat asar berjama’ah

05.00 petang
Ucapan Pengerusi Majlis
Bacaan al-Qur’an
Ucapan Alu-aluan Yang Dipertua Persatuan Al-Islah
Pelancaran Blog Teratak Rahmat
Taklimat Pengerusi Teratak Rahmat
Taklimat Pengerusi Anjung Maklumat al-Islah (AMI)
Taklimat Pengerusi I-KIDs
Perkenalan dengan barisan jawatankuasa, warden
dan penghuni.
Tinjauan Hadirin Ke Ruangan Operasi (bilik, dapur,
Perpustakaan dan lain-lain)
Sesi Dialog dan Percambahan Fikiran
Pendaftaran Sahabat Teratak Rahmat dan ikrar sumbangan

07.01 malam
Solat maghrib
Jamuan makan malam
Majlis Bersurai

No comments: